Pangastrit Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Pangastrit Belirtileri ve Tedavisi

Pangastrit, midenin iç yüzeyinde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlık, ileri yaşlarda tüm toplumda görülebilir ve akut ya da kronik formlarda ortaya çıkabilir. Pangastritin semptomları genellikle birbirine benzerdir, ancak farklı hastalıklarla karıştırılabilir. Özellikle reflü hastalığı ile belirtileri benzerlik gösterebilir, bu nedenle teşhis konulurken dikkatli olunmalı ve gerekli tanı testleri yapılmalıdır. Pangastrit, ülsere oranla daha yüzeysel bir tahribat yaratır, ancak derinlere inerek ülser oluşturacak şekilde aşınma yapabilir.

Pangastrit genellikle bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur ve yoğun antibiyotik tedavisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Toplumda sık rastlanan bir mide rahatsızlığı olan pangastrit, belirti vermeksizin de görülebilir ve neredeyse her iki yetişkinden birinde bulunabilir.

Pangastritin Türleri

Pangastrit, iki ana türe ayrılır: kronik gastrit ve akut gastrit.

Kronik Gastrit

Kronik gastrit, zararlı etkenlerin mide mukozasına sürekli tahribat yapması sonucunda mukozanın atrofiye uğraması yani beslenme eksikliği nedeniyle normal yapısını ve görevini kaybetmesidir. Mukozanın hemen altındaki kat olan epiteldeki hücrelerin metaplazisi yani ince bağırsak hücrelerine dönüşmesi de bu duruma eklenebilir.

Akut Gastrit

Akut gastrit, mide mukozasının kısa süreli etkili zararlarına karşı geliştirdiği tahribattır. Bu durumda mukoza yüzeysel epiteline zarar verebilir veya mukozanın kanamasına sebep olabilir.

Pangastrit Tanısı Nasıl Konur?

İlk olarak, hastanın genel durumu dinlenerek tanı konulabilir. Gençlerde genellikle ilaç tedavisi ile mide asidi azaltılmaya çalışılırken, 40 yaşın üzerindeki hastalarda endoskopi yöntemi kullanılır. Endoskopi sırasında hastanın midesine, ucunda kamera olan ince bir boru ile girilir ve büyük bir ekranda doktor midenin durumunu gözlemler. Bu yöntem doğru ve güvenilirdir. Tanı için gerektiğinde biyopsi yapılabilir ve mikroskobik olarak incelenir.

Pangastrit Belirtileri Nelerdir?

Pangastrit, akut ve kronik olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır.

Kronik Gastrit Belirtileri

  • Mide iltihabı
  • Kusma
  • Şişkinlik
  • İştahsızlık

Akut Gastrit Belirtileri

  • Mide yanmaları
  • Aşırı basınç hissi
  • Alkol tüketimi sonrası mide tahrişi
  • Mide bulantısı ve kanlı kusma

Pangastrit Neden Olur?

Gastritin en büyük nedenlerinden biri strestir. Midemiz ve bağırsaklarımız hareketli organlardır. Bu organların hareket etmeleri esnasında hava ve sıvıların yer değiştirmesiyle sesler meydana gelir. Bu durum bazı kişilerde daha fazla olur. Bunun önüne geçebilmek için altta yatan bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır.

Diğer Nedenleri İse

  • Aspirin ve türevlerinin kullanımı mide asit dengesini bozarak gastrite neden olabilir.
  • Bilinçsiz beslenme uygulamaları, örneğin aşırı baharatlı yiyecekler ve kızartmalar.
  • Alkol ve sigara kullanımı da gastrite neden olabilir.

Pangastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Perhiz ve istirahat, pangastrit tedavisinin birinci aşamasıdır. Hastalığı meydana getiren nedenlerin bilinmesi ve doğru beslenme zamanlarının düzenlenmesi gerekir. Mideye yerleşen mikropların yok edilmesi şarttır. Ortalama her on insandan altısında görülen gastrit problemi, ileri tetkiklere varmadığı sürece, fark edilemeyeceğinden, aşamalar kaydedip mide kanserine sebep olabilir. Helicobacter pylori bakterisinin öldürülmesi için ilaç tedavisi kullanılırken, şifalı bitkiler de tedaviye destek olabilir. Kiraz, elma, üzüm gibi meyveler, içeriklerindeki antioksidanlar sayesinde midede görülen bakterilere karşı savaşırken, vücuda da destek verir. Ayrıca, kereviz ve kızılcık tüketimi de mideyi rahatlatabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Swyhan

28 Nisan 2024 Pazar

Bana dun pangastirit teshisi koydular parca aldilar kesin kansermidir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Erdal

Pangasrit teşhisi kondu bana sabahları yemek yesemde yemesemde midem bulanıyor hayatım resmen kabusa döndü bu yüzden ilaç verildi hiç faydasını göremedim sğzımın tadı hep bozuk ..

2. Cevap
cevap

Hemşire

Endoskopilerde rutin olarak farklı bölgelerden biyopsi alınır

3. Cevap
cevap

Mihriban

Sizden parça almalarının nedeni doktorunuzun bir şeyden şüpheleniyor olması olabilir. Koyulan teşhisiniz dışında farklı bir rahatsızlığınızın olup olmadığını öğrenebilmek amacıyla sizden parça alınmasını istemiş olabilir. Ancak parça alınması kesin olarak kanser olduğunuz anlamına gelmez. Patoloji yani parça incelenmesi sonucunuz çıkana kadar sakin olmayı deneyin ve tedavinizi aksatmayın. Çok geçmiş olsun.

4. Cevap
cevap

Mubahat

Midede oluşan bu rahatsızlık tamamen iltihaplar nedeni ile oluşmaktadır. Sonuçlarınız gelmeden kesinlikle kanser teşhisi konulamaz. Bu rahatsızlık genellikle kanser sonucunu ortaya çıkarmamıştır. Bu nedene içinizi rahat tutun ve doktorunuzun patoloji sonucu bekleyin. Bu şekilde ilaç tedavileri ile sorun ortadan kaldırılabilir. Önemli olan sonucun olumlu gelmesidir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gastrit Bitkisel Tedavi

Gastrit Bitkisel Tedavi

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Antral Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Antral Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrite Ne İyi Gelir? Gastrite İyi Gelen Besinler

Gastrite Ne İyi Gelir? Gastrite İyi Gelen Besinler

Gastrit Korunma Yolları Nelerdir?

Gastrit Korunma Yolları Nelerdir?

Gastrit İçin Şifalı Bitkiler

Gastrit İçin Şifalı Bitkiler