Gastrit Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit

Gastrit, yaş sınırlaması olmaksızın herkeste görülebilen bir hastalıktır ve midenin iç kısmında (yüzeyde) yer alan mukoza tabakasının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Çoğunlukla erişkin bireylerde görülen gastrit, pek çok kişinin ortak hastalığı durumuna gelmiştir. Gastrit sorunu yaşayan bireylerde ilk belirtiler genellikle midede şişlik, karın bölgesinde ağrı, bulantı ve kusma ile kendini gösterir. Ancak belirtiler herkes için aynı olmayabilir. Yemeklerden sonra ortaya çıkan bulantı ve yemekten tiksinme gibi durumlar, gastrit sorunu olan kişilerin ortak şikayetleri arasında yer alır.


Gastrit

Gastrit çok yaygın bir hastalıktır ancak ülsere göre daha yüzeysel hasara yol açar. Ancak önlem alınmamış ve ilerlemiş gastrit zamanla derinlemesine kadar inip kanser veya ülser hastalığının oluşmasına yol açabilir. Genel olarak bakteriyel enfeksiyon sonucunda oluşan gastrit, düzenli ve kontrol altında alınan antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Gastritin oluşum nedenlerinden biri olan Helicobacter pylori bakterisi, kişilerin vücuduna girdiği andan itibaren gastrit oluşumuna zemin hazırlayıp ileri dönemde ciddi tehlikelere yol açabilir. Aynı zamanda hiçbir belirti vermeksizin gelişebilen gastrit, günümüzde her iki kişiden birinin sorunu haline gelmiştir.


Gastrit Neden Olur?

Hastalığın oluşmasına yol açan en büyük etken kronik Helicobacter pylori enfeksiyonudur. Çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülen bu bakteri, gastrit hastalığının oluşmasına yol açmaktadır. Çevresel etkenler, beslenme ve yaşam tarzı hastalığın gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle düzensiz beslenen, sigara tüketen, abur cubur besinlerle beslenen ve fazla alkol içen kişilerde gastrit hastalığı diğer kişilere oranla daha sık görülmektedir. Bilhassa çok sigara içen ve sigaranın yanında asitli içecek tüketen kişilerde mide asidi fazlalaşıp yoğunlaşır ve bu asit de zamanla gastrit oluşumuna yol açar. Yaşam tarzında stres olan ve panik sorunu yaşayan kişilerde gastrit hastalığı daha sık görülmektedir. Stres, pek çok hastalığın ana sebebi olduğu gibi gastrit hastalığının nedenleri arasında da bulunmaktadır. Düzenli ve sağlıklı beslenme, stresten uzak bir yaşam ve egzersiz hastalığı bir nebze uzaklaştıracaktır.


Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit hastalığında diğer hastalıklarda olduğu gibi birden fazla belirti görülebilir. Bu belirtiler arasında en fazla görüleni ise hazımsızlık şikayeti ve mide ağrısıdır. Ancak sadece bu iki belirti bile hastalığın kişilerde var olduğuna işaret edebilir. Eğer yetersiz geliyor ise kişilerde karın ağrısı, iştahsızlık, yemekten tiksinti ve mide bulantısı olup olmadığına bakılır. Çoğunlukla gastrit şikayeti ile hastaneye gelen hastalarda mide bulantısı, ağza gelen acı su ve kusma gibi belirtiler olduğu müzmin bir şekilde ifade edilmiştir. Lakin her kişinin gastrit belirtisi aynı olmayıp hastalığın ilerlemesi veya hastalığın kişilerde yeni oluşmaya başlaması ile belirtiler de farklılık gösterebilir. Kişilerde alkol alımı ve fazla aspirin içmesi sonucunda görülen mide ağrısı bir gastrit belirtisi olmayabilir. Gün içerisinde tüketilen sağlıksız gıdalar ve asitli içecekler mide bulantısı, kusma, mide ağrısı ve hazımsızlık sorununa yol açabilmektedir. Böyle durumlarda ara sıra görülen bu belirtiler eğer bir haftada üç defa görülmeye başlamış ise kronik bir gastritin belirtisi olabilir. Akut olan bir gastrit hastalığınız var ise daha az belirti verebilir veya hiç belirti vermeksizin bölgede gelişebilir.


Gastrit Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalığın tanısı için ilk olarak gastroenterolog uzmanına veya dahiliye uzmanına görünmeniz yeterli olacaktır. Hastalığın tanısını koyabilmek için uzman doktor, muayenede hastalığın hikayesini dinlemesi yeterli olabilir. İlk muayenede hastalığın tanısı koyulmamış ise endoskopi tekniğine başvurulabilir. Ancak endoskopi çoğunlukla 40 yaş üstü kişilerde tercih edilmektedir. Gençlerde görülen gastrit sorunu ilk muayenede anlaşılıp ilaç tedavisine başlanır ve midede bulunan ve gastrit sorununun oluşmasına neden olan asitler azaltılmaya çalışılır.


Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gastrit tedavisine geçilmeden önce hastalığın oluşum nedenine bakılır. Eğer hastalığın oluşumuna mide asitleri yol açıyor ise midede bulunan asitleri gidermek için kişiye öncelikle ilaç verilir. Verilen bu ilaç ile mide asidi giderilmeye çalışılır. Eğer gastrit oluşumuna Helicobacter pylori adı verilen bir bakteri yol açıyor ise kişiye en az iki tane farklı antibiyotik takviyesi ve sadece iki hafta kullanılması gereken ilaç önerilir. Gastrit sorunu olan kişinin eğer kullandığı aspirin ve antiromatizmal ilaçlar var ise bu ilaçları bırakması veya kullanım gerekliliği tekrar gözden geçirilmesi gerekir.


Gastrite Ne İyi Gelir?

  • Her gün bir çay bardağı kadar pirinç lapası yemek gastrit sorununa iyi gelmektedir. Bunun için yarım çay bardağı pirinci suda iyice yıkadıktan sonra bir su bardağı su ile haşlayıp lapa haline getirin ve tuz ilave etmeksizin ılık olarak tüketin.
  • İki tatlı kaşığı kadife çiçeği her gün tüketilmelidir. Mideye iyi gelen bu bitki gastrite oldukça iyi gelmektedir. Kadife çiçeğini çiğ olarak sabah veya akşam saat fark etmeksizin tüketebilirsiniz.
  • Peynir altı suyundan bir fincan kadar sabahları kahvaltıdan sonra veya gastrit belirtileriniz oluşmaya başladığında içebilirsiniz. Ayrıca bol bol ılık su içmek de fayda sağlamaktadır.
  • Brüksel lahanası, kuşkonmaz, ıspanak, brokoli ve lahana hastalığın olduğu zamanlarda ister yemek olarak isterseniz haşlayıp sade olarak yemeniz gerekir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler hastalığın tedavisinde oldukça faydalıdır. Aynı zamanda mideye iyi gelen bu sebzeler genel sağlık için de çok yararlıdır.
  • Bal (petekli), bu doğal besin gastrit hastalığının oluşumunu engellemede oldukça etkilidir ve her gün aç ya da tok karnına bir tatlı kaşığından biraz daha fazlasını tüketmek gerekir.
  • Hindistan cevizi suyundan günde bir çay bardağı içilmesi fayda sağlayacaktır. Özellikle ateş düşürücü özelliği olan ve sağlık için de pek çok faydası olan Hindistan cevizi suyu mide ağrısına iyi gelir ve yanma hissini azaltır.


Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ahmet

30 Mayıs 2024 Perşembe

Mide ve bağırsak sorunumu sadece karbonat iyi geliyor. Siskinligim gidiyor ve gaz sorunum ortadan kaldiriyor. ;) cay kasiginin yarisini ilik suda eritip iciyorum.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ahmet Bey, karbonatın size iyi gelmesine sevindim. Ancak, uzun süreli kullanımının zararlı olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Sağlığınız için bir uzmana danışmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Dumrul

Gunde bir çay bardağı pirinç lapası da mide ve bağırsak şikayetlerine iyi gelir. Yarım cay bardagi pirinçi bir çay bardağı pirinç ile iyice haşlayın ve püre haline gelen pirinci tuz atmadan her sabah düzen tükettin. Şişkinlik ve gaz şikayetiniz en kısa zamanda azalacaktır.

soru

Emel rat

17 Nisan 2024 Çarşamba

Selam arkadaşlar midem çok rahatsızdı endoskopi patoloji sonucu meteblazi ve kronik gastrit çıktı mide hizamdan hacamat yaptırdım çok rahatladım tavsiye ederim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Geçmiş olsun, yaşadığınız rahatsızlık için alternatif tedavi yöntemlerini denemeniz güzel. Ancak, doktorunuzun tavsiyelerini de dikkate almayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gastrit Nedir? Gastrit Hastalığı ve Özellikleri

Gastrit Nedir? Gastrit Hastalığı ve Özellikleri

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Kronik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit İlaçlarının Özellikleri

Gastrit İlaçlarının Özellikleri